АКТИВНОСТИ УПРАВЕ

АКТИВНОСТИ УПРАВЕ - 27.02.2023.

Билатерална посета делегације Мађарске

Управа за дуван била је домаћин делегацији Надзорног органа за регулаторне послове Мађарске (САРА) у периоду од 23. до 24. фебруара 2023. године. Ово је прва посета делегације Мађарске Србији након потписивања Меморандума о разумевању у вези са разменом експерата, искустава и најбољих пракси у области контроле дувана и регулације тржишта дувана и дуванских производа, у Будимпешти прошле године.

 

У садарњи са JT International организована је заједничка посета Управе за дуван и САРА фабрици у Сенти, ради обиласка производног погона и упознавања с пословањем компаније на тржишту дувана и дуванских производа у Србији.

Габор Ешкут, директор Сектора за дуван у САРА истакао је да је важно размењивати мишљења и искуства између регулатора и индустрије, као и да је изузетна прилика да уз партнере из Управе за дуван имају могућност упознавања са тржиштем дувана и дуванских производа у Србији.

 

У петак, 24. фебруара одржан је билатерални састанак Слободана Ердељана, директора Управе за дуван и Марсела Бироа, председника САРА на којем су разматране могућности за стављање у функцију Меморандума о сарадњи. Овај меморандум од изузетног је значаја, јер је за обе институције први међународни споразум који је склопљен.

Директор Ердељан истакао је на састанку да посета делегације САРА нашој земљи представља потврду одржања добрих међусуседских односа и сарадње Србије и Мађарске. Председник Биро је нагласио да су односи између две земље врло интензивни, да сарадња потиче од самог државног врха, а наставља се на свим нивоима власти, као и да имамо прилике да ојачамо односе и учимо једни од других.

 

Управа за дуван и САРА наставиће сарадњу кроз размену експерата у 2023. години, ради упознавања са правним оквиром и регулацијом дуванског сектора, што представља први корак у релаизацији Меморандума о сарадњи.

 

Галерија