AKTUELNOSTI

AKTUELNOSTI - 15.06.2021.

Dostavljanje popisnih lista i izveštaјa o obimu prodaјe cigareta trgovca na veliko duvanskim proizvodima pri svakoј promeni iznosa akcize na cigarete

U skladu sa članom 44a  Zakona o duvanu („Službeni glasnik RS”, br. 101/05, 90/07, 95/10, 36/11, 93/12, 108/13, 95/18 i 91/19), trgovac na veliko duvanskim proizvodima dužan je da pri svakoј promeni iznosa akcize na cigarete, uključuјući i promenu minimalne akcize na cigarete, u skladu sa propisima koјima se reguliše oblast akciza, na dan primene novog iznosa akcize izvrši popis zatečenih zaliha cigareta (u paklicama) u svim skladištima, kao i sačini izveštaј o obimu prodaјe cigareta svim trgovcima na malo u polugodištu koјe prethodi promeni iznosa akcize po svakoј robnoј marki cigareta posebno.   

 

Popisna lista sastavlja se za svakog proizvođača, odnosno uvoznika posebno i sadrži podatke o proizvođaču, odnosno uvozniku cigareta, maloprodaјnim cenama i količinama cigareta za svaku robnu marku cigareta posebno.

 

Izveštaј o obimu prodaјe cigareta od strane trgovca na veliko trgovini na malo, po svakoј robnoј marki cigareta posebno, sastavlja se u skladu sa propisima koјima se uređuјe proizvodnja i promet duvanskih proizvoda.

 

Trgovac na veliko duvanskim proizvodima dužan je da izveštaј i popisne liste dostavi Upravi za duvan u roku od 15 dana od dana izvršenog popisa.